Turystyka Wspólna Sprawa

blog turystyczny

białko
Sport

Skąd czerpać białko?

Podstawą do zachowania prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu jest zdrowa dieta. Wszelkiego rodzaju suplementy stanowią tylko i wyłącznie dodatek do pożywienia. Jeśli natomiast chcemy wspomóc swoją dietę o dodatki w postaci suplementów warto zwrócić uwagę na immunocal. Białko tak jak inne składniki odżywcze stanowi nieodłączny element pożywienia każdego człowieka. W poniższym artykule przyjrzymy się różnym metodom jego pozyskiwania. 

Zdrowa żywność- sklep z żywnością organiczną

Zacznijmy zatem od podstaw. Sklepów ze zdrową żywnością nie brakuje. Coraz częściej spotkać możemy sklepy z żywnością bio, organiczną lub oznaczone znaczkiem fair trade. Do podstawowych z nich należą e-superfood czy market bio. Warto jednak pamiętać, że nisko przetworzone towary znaleźć możemy nawet w ogromnych supermarketach. Warto zaglądać na działy wegańskie oraz bio. 

Białko roślinne

Nawet zapaleni mięsożercy powinni pamiętać, że białko roślinne uzupełnia w diecie aminokwasy, których nie dostarczymy spożywając jedynie białko pochodzenia zwierzęcego. Spożywanie białek roślinnych zamiast ich zwierzęcych odpowiedników może pomóc nam w ograniczeniu tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. 

Źródła białka roślinnego- orzechy i warzywa strączkowe

Do najpopularniejszych strączków zaliczyć możemy np. soczewicę, groch, soję. Jedno ziarnko składa się w ⅓ z białka, dzięki czemu warzywa strączkowe mogą być wykorzystywane jako zamiennik mięsa. Orzechy to niezwykłe produkty. Zaledwie dwie łyżki stołowe masła orzechowego są w stanie dostarczyć nam aż 8g białka. Masło orzechowe można wykorzystać zarówno do tworzenia deserów,  posiłków na słono jak i wytrawnych obiadów. Jego możliwości są nieograniczone, a cena wyjątkowo przystępna. Kilogram masła orzechowego znajdziemy już w cenie 20 zł.

Białko odzwierzęce

Białka odzwierzęce posiadają największy stopień strawności oraz kompletności, pod względem zawartych w nich substancji. Natomiast ich nadmiar może prowadzić do takich chorób jak osteoporoza. Posiadają dużą ilość tłuszczów nasyconych co może przyczynić się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Warto jednak pamiętać, że mięso pełni niezwykle istotną rolę w przyroście masy mięśniowej w naszym ciele oraz jest zarówno, jak i rośliny doskonałym źródłem wielu substancji odżywczych.

Źródła białka odzwierzęcego- jajka i ryby

Jajka są niezwykle bogatym w składniki naturalne elementem naszej diety. Jedno jajko zawiera ok. 6g białka oraz niesamowicie dużo innych, cennych substancji odżywczych. Są niezwykle tanie i proste w obróbce. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Białko zawarte w jajkach jest uznawane najlepsze ze względu na ilość zawartym w nich aminokwasów. Ryby to także niezwykle istotne źródło białka, zawierają go od 12-24%. Warto zwrócić szczególną uwagę na tuńczyka, dorsza czy łososia. Najlepszym wyborem będą ryby przyrządzone na parze, natomiast najsłabszym ryby wędzone.

Białko to niezwykle ważny składnik naszej diety. Możemy pozyskiwać go zarówno od roślin, jak i zwierząt. Stanowi podstawę dla prawidłowego rozwoju organizmu. Powyżej przedstawiliśmy, krótkie zestawienie rodzajów białka oraz metod jego pozyskiwania. Jakie źródło białka ty wybierasz?